HemInsights
UTM-Taggning

UTM-Taggning

Google analytics on phone

Använder du Google Analytics för att analysera trafik? UTM-taggar du dina länkar?

UTM står för Urchin Tracking Module och är enkelt sätt att tagga upp och följa trafiken från olika källor/kampanjer.

UTM taggen är en text-bit som du sätter efter URL:en som du vill spåra. Det kan exempelvis se ut såhär(UTM taggen är fetmarkerad):
https://www.leadfront.com/?utm_source=Social&utm_medium=Banner&utm_campaign=Spring_sale

Med UTM-taggning kan du bland annat:

  • Jämföra olika kampanjer. 
  • Jämföra trafik som kommer från olika källor. 
  • Mäta vilket betalt sökord som presterar bäst.

De olika parametrar

Det finns 5 olika UTM parametrar att använda sig av. De 3 som vanligtvis används är Source, Medium och Campaign men om du vill ha lite mer insikt så kan du använda sig av alla 5, det är helt upp till dig men det är bra att ha någon form av struktur. Nedan finner du vad de olika parametrarna används till:

  • Campaign source (utm_source) - Källan som trafiken kommer ifrån så som Google, Facebook etc.
  • Campaign medium (utm_medium) - För att se vilken typ av trafik såsom cpc, social, epost etc.
  • Campaign name (utm_campaign) - Namnet på kampanjen exempelvis Spring_sale
  • Campaign term (utm_term) - För att spåra specifika sökord, används främst för sökordsannonser. 
  • Campaign content (utm_content) - Används för att särskilja annonser som har samma landningssida, exempelvis om du har två CTA knappar i ett email så hjälper “content” dig att särskilja dessa två.



analys


Hur skapar man en UTM-tagg? 

När det kommer till att skapa UTM-taggen så är det två olika sätt som du kan använda dig utav. Det första alternativet är att du använder ett URL-genereringsverktyg, där fyller du då i de olika fälten så genereras en länk med UTM-tagg. Du hittar ett sådant verktyg längst ner på detta inlägg.

Det andra alternativet du kan använda dig utav är att du själv skapar upp det med hjälp av ett kalkylblad. Fördelen är att du kan skapa upp flera stycken i mängder samt att det blir lättare att skapa en struktur i hur de ska namnges.

Att tänka på när du namnger din UTM-tagg

När du namnger din UTM-tagg är det viktigt att du tänker på att inte använda dig utav mellanslag för då kommer det inte att fungera. Använd istället - eller _ när du namnger exempelvis spring_sale eller spring-sale.

Skapa en naming convention för att hålla allting strukturerat så att det inte lämnas utrymme för misstag.

UTM-taggar är case sensitive. Du bör konsekvent använda samma format när du taggar dina länkar, annars kommer dina kampanjer att dyka upp på olika rader i Google Analytics.

incorrect utm tagging

Därför är det viktigt att bestämma strukturen i förhand och dokumentera samt onboarda alla som kommer att använda sig av UTM-taggnings strukturen för att undvika dubbletter i din analytics data. 

När du har en anchor länk i din URL så behöver du placera denna efter UTM-taggen för att den ska fungera. Som i detta exempel (Anchor länken är fetmarkerad) https://www.leadfront.com/om-oss#bokasnack så skulle vi göra denna till en UTM-tagg så skulle den kunna se ut såhär https://www.leadfront.com/om-oss?utm_source=social&utm_medium=banner&utm_campaign=spring_sale#bokasnack

Exempel på när UTM-taggar är användbart

Sociala medier

Exempelvis URL:en i profilen på sociala medier så som Instagram kan du URL-tagga för att följa upp hur många som klickar sig vidare till hemsidan ett annat alternativ är inlägg som du publicerar. 

Email

Vid utskick av mail så är det bra att UTM-tagga länkarna på olika CTA för att se vilka CTA som fick flest klick och vilken kampanj besökaren engagerade sig i. 

Besökare som kommer via email stannar oftast längre på hemsidan. Ibland kan det vara intressant att exkludera den här trafikkällan när du analyserar din hemsidetrafik och besökarnas engagemangsnivå. 

Vart hittar jag datan?

Nu när du har UTM-taggat dina länkar och vill se hur de presterar så klickar du in dig på Google Analytics - Acquisition - Campaigns - All Campaigns där får du då en överblick hur dina kampanjer presterar. Här kan du bland annat se vilka kampanjer som driver mest trafik samt kvalitén på trafiken som kommer in om den exempelvis har en hög bounce rate. Du kan även lägga till andra filter beroende på vad du vill analysera så som nya användare, tidsperioder, hur länge de har stannat på sidan och mycket mer. 

Här kan du skapa din UTM tag:

Copy UTM
Copied!
Powered by
Want to use this UTM widget? Copy the code and install it on your site 😊
Copied!
Copy code
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Här kan du skapa din UTM tag:
Fyll i fälten och låt oss skapa en UTM-tagg för dig
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Relaterat innehåll
Se relaterade Tjänster, Whitepapers & Utbildningar
No items found.